Mi az az Üvegplafon?
Az Üvegplafon 2013-ban egy beszélgetéssorozatnak indult a nők és a férfiak közti társadalmi különbségekről. Azóta lett Facebook-oldalunk és egy blogunk, amelyen sok friss hírt és személyes hangvételű bejegyzést találsz olyan témákról, amelyek a nőket foglalkoztatják. Az a célunk, hogy minél több, a kérdéssel kapcsolatos tudást juttassunk el az embereknek, és hangot adjunk olyan női tapasztalatoknak, amikről valamiért nehéz beszélni, és keveset hallani.

Úgy látom, az Üvegplafon egy feminista platform, és a csapat tagjai közül is többen feministának vallják magukat. Ezen pontosan mit értetek?
A Hogy vagy? csapat tagjai egytől egyik hisznek abban, hogy a férfiakat és a nőket egyenlő jogok, lehetőségek és bánásmód illeti meg. Jónéhány csapattag pedig a tudományos vagy segítő munkája során is kiemelt figyelmet fordít azokra a különbségekre, amelyek a férfiak és a nők társadalmi helyzetében megmutatkoznak – részben ez az érdeklődés hajtott minket a Hogy vagy? projekt elindításában. Azt viszont fontos tudni, hogy a Hogy vagy? beszélgetések nem érzékenyítő tréningek és nem szeretnénk meggyőzni senkit semmiről. Épp ellenkezőleg: annak örülünk, ha minél sokfélébb élethelyzetű, a világ dolgairól eltérően gondolkodó nővel tudunk beszélgetni.

Azt mondjátok, a beszélgetés alapján kutatást készítetek. Honnan tudhatom, mire fogjátok felhasználni azt, amit elmondok?
A kutatásunk célkitűzései és módszertana nemsokára elérhető lesz az oldalunkon, így mindenki eldöntheti, hogy akar-e résztvevőként segíteni nekünk. Ezen kívül a Hogy vagy? beszélgetések résztvevőit külön is értesíteni fogjuk, amikor egy kutatási szakasz lezárul, és elkészül az írásos anyag. Mi több: a beszélgetések során arra fogjuk buzdítani a részvevőket, hogy ők is fogalmazzanak meg olyan kérdéseket és szempontokat, amiket szívesen viszontlátnának az elkészült kutatásban.

Azt értem, hogy Nektek miért jó, ha leülök veletek beszélgetni. De nekem mi ebben a buli?
A Hogy vagy? egy laza beszélgetés, olyan feladatokkal kiegészítve, amelyek segítenek a csoport tagjainak abban, hogy minél tartalmasabb legyen az együtt töltött két óra. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon jó érzés támogató közegben, ítélkezés nélkül beszélgetni azokról a kihívásokról, amelyekkel szembenézünk; és hogy épp ilyen jó meghallgatni másokat, és rájönni, mennyi közös van bennünk.

Akkor ez olyan, mint egy pszichodráma vagy egy csoportos önismereti tréning?
Egy kicsit igen, de azért mégsem 🙂 Nagyon örülünk, ha megnyíltok a Hogy vagy? beszélgetések során – de mivel lehet, hogy csak egy alkalommal fogunk találkozni, sajnos nem tudunk olyasfajta alapos lelki segítséget nyújtani, mint egy rendszeres foglalkozás. Mindenki azt és annyit mond el, amennyi akkor és ott számára kényelmes – nem célunk benneteket „analizálni”, viszont szeretnénk minél jobban megérteni azt az élethelyzetet, amiben vagytok, és azt, milyen érzés számotokra benne lenni.

Úgy látom a jelentkezési lapon, hogy csoportoknak kell jelentkezniük. Honnan szedjek én össze egy egész csoportot?Gondold végig, kik azok a családodban, a baráti körödben, a munkahelyeden vagy bárhol máshol, akik szerinted szívesen bekapcsolódnának egy ilyen beszélgetésbe. Ha sikerül összeírnod tíz nevet, szuper – de ha nem, még mindig megkérheted a barátnődet, kolléganődet, sógornődet, hogy ő is kérdezze meg a saját rokonait, barátait, kollégáit. Ha megvan minimum 10 fő, akkor pedig gondoljátok át, hol tudnánk találkozni! A helyszín lehet egy nappali, egy játszótér, egy művelődési ház, egy tanterem, egy iroda, egy kávézó… Bármi megfelel, ahol nyugodtan együtt tudunk tölteni két órát. Ha végképp nincs ötletetek, szóljatok, és segítünk!